Potravinové intolerance
Pod označením potravinová intolerance se skrývají jednotlivé druhy nesnášenlivosti na některé složky v potravinách. Jsou způsobeny ztrátou daného člověka strávit určitou látku v potravině kvůli nedostatečné funkci enzymů. Tyto problémy mohou vznikat jako následek různých nemocí, např. poruch zažívání nebo onemocnění jater. Důvodem mohou být i psychosomatické potíže.
Nejčastější potravinové intolerance:
- laktózová intolerance - trávicí trakt neprodukuje enzym laktázu, který štěpí mléčný cukr
- fruktózová intolerance - porucha metabolismu fruktózy
- fenylketonurie - geneticky podmíněný defekt látkové výměny aminokyselin
- celiakie - neschopnost strávit bílkoviny lepku
Potravinové intolerance nejsou imunitním, ale metabolickým problémem, projevují se opožděně a jejich projevy jsou velmi různorodé. Může jít o bolesti hlavy až migrény, únavu, nadýmání, dermatitidu, změna četnosti nebo konzistence stolice... Řešením je vždy dieta, při které je potřeba se vyhýbat problematické složce v potravě. Existují i podpůrné léky, užívání enzymů, které tělu chybí, např. enzym laktázy při laktózové intoleranci.