Blog

Luštěniny

07.08.2023

Luštěniny jsou velmi vydatným zdrojem bílkovin, často mají bílkovin více, než maso. Mají relativně nízký obsah sacharidů a nadprůměrné množství vlákniny. Zastoupení tuků se liší dle konkrétní luštěniny. Jejich konzumace způsobuje plynatost, protože obsahují vysokou koncentraci antinutričních látek, ale kulinářským uměním, jako je např. namáčení,...

Alkohol

25.07.2023

Alkohol nespadá do kategorie cukrů, ani tuků. Je to samostatně stojící energetická makroživina. Jeden gram alkoholu má 7 kcal. Pro představu, jedna sklenička vína má energii jako tři středně velká jablka. Oproti jablku, ale nemá žádné vitamíny, minerály, vlákninu, ale přesto nám zvýší energetický příjem.

Pohybová aktivita hraje důležitou roli v životě každého člověka. Pomáhá udržovat lidský organizmus v dobrém zdravotním stavu a tělesné i duševní kondici. Jestliže nemáme pohyb, ztrácíme svalovou hmotu, která je nahrazována tukem. Tím se zvyšuje tělesná hmotnost, bolest kloubů, kostí a přichází další zdravotní problémy, jako vysoký krevní tlak,...

Inzulínová rezistence stojí za zdravotními problémy, jako jsou infarkty, mrtvice, ztučnělá játra, artróza, Alzheimerova choroba, vysoký krevní tlak, zvýšený krevní cukr nebo cukrovka 2. typu. Tomuto celému komplexu říkáme Metabolický syndro

Low carb diety

08.07.2023

Low carb je systém stravování, který omezuje množství sacharidů, nejčastěji do 120-150g za den. Toto množství ale není přesně stanoveno. Důvody vedoucí zájemce o toto stravování jsou různé.

Tuky jsou jak zdravé, tak nezdravé. Co tedy tuky jsou a kolik jich přijímat a jak najít ty špatné?

Shirataki, neboli konjakové těstoviny, jsou průsvitné a mají mírně želatinovou konzistenci. Hodí se prakticky ke všemu, do polévek, jako příloha a všude tam, kde Vás napadne. Skládají se pouze z vody a glucomannanu, což je ve vodě rozspustná vláknina. Jsou bez lepku, takže vhodné i pro celiaky. Obsahují minimum kalorií, jsou vhodné při redukci...

V dnešní době narážíme v každém obchodě na průmyslově zpracované potraviny a polotovary, které mají vysoký obsah rychlých cukrů, nezdravých tuků, konzervantů, aditiv a umělých barviv. Tyto přídatné látky se do potravin přidávají s cílem zlepšit vzhled, chuť a trvanlivost. U některých z nich jsou prokázány různé nežádoucí účinky - alergické reakce,...

Vytvořte si webové stránky zdarma!